Dezvoltarea durabila

                                                   Dezvoltare durabilă


Dezvoltarea durabilă este despre întreaga planetă! Dezvoltarea durabilă vorbește despre viitor.

 

     Conceptul de „dezvoltare durabilă” a luat naştere acum 30 de ani, ca răspuns la apariţia problemelor de mediu şi a crizei resurselor naturale, în special, ale celor de energie. Acest concept semnifică totalitatea formelor şi metodelor de dezvoltare socio-economică, al căror fundament este reprezentat cu prioritate de asigurarea unui echilibru între sistemele socio-economice şi elementele capitalului natural.

 

     Una dintre cele mai cunoscute definiţii ale conceptului de dezvoltare durabilă este cu siguranţa cea dată de Comisia Mondială pentru Mediu şi dezvoltare (WCED) în raportul „Viitorul nostru comun”, cunoscut şi sub numele de „Raportul Brundtland”: dezvoltarea durabilă este dezvoltarea care urmărește satisfacerea nevoile prezentului, fără a compromite posibilitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi".

 

     Altfel spus, fiecare acțiune a noastră influenţează evoluţia planetei de acum încolo. În 1000 de ani, oamenii, animalele şi plantele vor avea nevoie de o planetă sănătoasă şi cu destule resurse pentru a trăi. Astfel, când facem anumite lucruri astăzi, trebuie să conştientizăm şi să planificăm un viitor durabilă.

 

Încă din 1993, Comisia Comunității Europene a stabilit 3 criterii fundamentale ale dezvoltării durabile:

-   Menţinerea în totalitate a calităţii vieţii

-   Menţinerea unui acces continuu la resursele naturale

-   Evitarea deteriorărilor permanente asupra mediului înconjurător

 

Managementul strategic al dezvoltării durabile presupune, pe lângă stabilirea unui set de obiective pe termen lung (15-20 ani) compatibile cu cele stabilite pe termen scurt şi mediu, aplicarea unui set de principii şi criterii validate eficient pe plan internaţional:

-   Echitate și justiție socială

-   Integrarea unor consideraţii de mediu în toate aspectele legate de dezvoltarea economică şi socială

-   Interdicţie strictă de a distruge/degrada resursele naturale şi de mediu de care depinde viaţa şi bunăstarea generaţiilor viitoare

-   Integrarea unei perspective pe termen lung în procesul de luare a deciziilor

 

     Reprezentarea grafică a dezvoltării durabile se bazează pe un scaun cu trei picioare, fiecare picior reprezentând câte una dintre dimensiunile cheie ale conceptului de dezvoltare durabilă: economie, ecologie (mediu) şi echitate (social).

„Cei trei E” ai dezvoltării durabile reprezintă un set relativ condensat de valori care ar trebui să ghideze procesul de schimbare.

-   eficiență, creștere, stabilitate

-   nivel de trai, dialog social şi delegarea responsabilităților, protejarea culturii/ patrimoniului

-   conservarea şi protejarea resurselor naturale, biodiversitate, evitarea poluării

     Atingerea obiectivelor dezvoltării durabile nu se poate realiza fără o schimbare de mentalitate a oamenilor şi fără comunităţi capabile să utilizeze resursele în mod raţional şi eficient şi să descopere potenţialul economic al economiei, asigurându-se prosperitate, protecţia mediului şi coeziune socială.

 

CE POT FACE EU PENTRU A CONTRIBUI LA DEZVOLTAREA DURABILĂ?

 

Economisește energia!

-     Modifică temperatura la un grad mai mic; acest lucru poate economisi și până la 10% din costul facturii

-     Oprește căldura sau aerul condiţionat când pleci de acasă!

-     Stinge luminile când pleci dintr-o cameră!

 

 

Economisește apa! Evită consumul inutil de apă!

-     Spală fructele și legumele într-un vas, în loc de chiuvetă,  sub jetul de apă!

-     Dacă locuiești la casă, în timpul lunilor calde, udă grădina de dimineaţă sau seara pentru a diminua procesul de evaporare!

 

Redu consumul de hârtie!

-     Printează numai lucrurile de care ai nevoie, încearcă să foloseşti hârtie reciclată sau să refoloseşti hârtia ori de câte ori poţi!

 

Produ mai puține deșeuri!

-     Cumpără produse făcute din materiale reciclate! 

-     Cumpără produse ce pot fi reciclate!

-     Refolosește de mai multe ori pungile de plastic sau chiar returnează-le la magazin sau dă-le la reciclat daca nu iţi mai trebuie!

 

 

Călătoreşte mai bine!

-     Mergi pe jos sau cu bicicleta când ai de parcurs distanțe scurte!

 

Gândeşte global!

-     Sprijină protejarea speciilor pe cale de dispariţie!

-     Participă la acțiuni de plantare în parcurile locale!

 

Donează!

Pentru aproximativ 80% din impactul pe care stilul nostru de viaţă îl are asupra mediului sunt responsabile locuinţele, transportul şi alimentaţia, acestea fiind domeniile în care trebuie să acţionăm cel mai mult.

 

Ştiaţi că?

  • Reciclarea unei singure sticle de plastic ar economisi atâta energie cât să ţină un bec de 60W aprins timp de 6 ore?
  • Producerea unei tone de ziare necesită tăierea a 24 de copaci?
  • Se estimeaza că 4,5 trilioane de mucuri de ţigară ajung în natură în fiecare an? Fiecare dintre acestea dispar în 2 ani însă conţin chimicale periculoase care afectează solul atunci când se descompun.
  • O singură doză de aluminiu reciclată, economiseşte destulă energie cât să asigure funcţionarea unui televizor pentru 3 ore?
  • Pentru a compensa pierderea de copaci din ultimul deceniu ar trebui să fie plantate 130 de milioane de ha. Aceasta înseamnă că fiecare persoană de pe Pământ ar trebui să planteze 2 copaci pe an şi să-i înjrijească timp de 10 ani?
  • Până în 2050 se preconizează că vor exista cel puţin 200 milioane de refugiaţi ce îşi vor fi părăsi teritoriul din cauza schimbărilor climatice?
  • 1997 a fost cel mai fierbinte an de până acum. Încălzirea globală se produce într-un mod mai rapid decât oricând în ultimii 10.000 de ani. Cei mai calzi 10 ani înregistraţi vreodată fac parte din ultimele două decenii.